Bjørn Wiinblad

Vidste du, at…

GRÆSKAR

 

Græskar er en planteslægt under græskar-familien, der består af ca. 13 arter.
Planten sætter nogle bær, som kaldes græskar. Bærrene er verdens største og det største græskar kan veje op imod 1000 kg. Græskar er en krybende eller klatrende urter og får nogle store gule blomster. Græskar er i familie med agurk og squash og man kan faktisk spise blomsten fra dem alle.
Som med så mange andre blomster, er græskarrets spiselige. Man kan fritere dem, enten bare rene, med mozarella, ricotta, med friske krydderurter eller vælge at gøre dem sprøde i tempuradej. Yderligere er blomsterne yderst velsmagende i pastaretter.

Orange græskar (pumpkins) er symbol på Halloween og der produceres nu 400.000 græskar til fest og ballade omkring den 31. Oktober.

Vidste du, at græskar ud over, at være dekorative kan bruges til anden end sjove lygter. Græskar er nemlig specielt velegnet til suppe, kager, i boller, i råkostsalat, i brød samt syltede på glas.
Selv græskarkernerne kan bruges. De skal blot ligge ca. 24 timer og tørre, derefter kan de ristes på panden med salt og olie. Nu kan kernerne bruges i salat, i boller, drys til suppen og sågar som snack. Man kan også vælge, at glasere dem i honning hvis de skal bruges til kager.

Vidste du, at græskar er sundt og holder dig slank.
Græskar fylder nemlig rigtig godt i maven og indeholder kun 18 kcal pr. 100 gr. Græskarkød har et lavt indhold af kulhydrater, nemlig 4,2 gr pr. 100 gr. Det betyder, at man kan spise løs og samtidig holde sit blodsukker stabilt.

Vidste du, at græskar har et højt indhold af vitaminet Folat, som især er vigtigt ved graviditet og græskar dækker faktisk halvdelen af dit daglige behov for dette. Man får yderligere B og C-vitamin og en god del kalium, der har positiv betydning for ens væskebalance. Græskar indeholder yderligere en stor mængde vand, betacaroten, calcium, magnesium og fibre. Det perfekte måltid i en kold tid, hvor kroppen har brug for ekstra energi.

Kilder: IForm, Arla & Aarstiderne

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bjørn Wiinblad