Erasmus tour 1

Institutionsbeskrivelse

Velkommen til Agios Stylianos

Stylianos er en person der kan lide at have det sjovt og altid forsøger at se den lyse side af tingene. 
I livet er skal nogen ting tages alvorligt, men ikke alt for meget! Så Stylianos forsøger altid at være optimistisk og gå gennem livet med et smil.
Baggrund for institutionen Agios Stylianos:
Interessen for det græske samfund af forældreløse børn i byen, opstod længe før den officielle etablering af vuggestuen “Agios Stylianos. Denne blev overdraget af lederne af det græsk-ortodokse samfunds hospital. Den første information om eksistensen af det græske hospital i Thessaloniki, stammer fra 1668, og fra den tyrkisk rejsende Eyliya Celebi.  
Hospitalet blev drevet i Thessaloniki og fra 200 år, kan der findes adskillige historiske kilder, der antyder at hospitalet var banebrydende for sin tid – det græske samfunds hospital var det eneste i byen i over 200 år og sørgede for alt det græsk-ortodokse og var under den åndelige myndighed af biskoppen af Thessaloniki. Så mens man plejede de syge og forældreløse børn, blev “Saint Stylianos” en af de første institutioner af sin art i Grækenland.
Tidspunktet for etableringen og drift af vuggestuen, er ikke klart defineret, men undersøger John Tagarakis, mener at fundamentet blev lagt i tiden omkring 1835 til 1838. Som udgangspunkt kan anses i året 1840, da han står ved grundlæggelsen af børnehjemmet.
Skattemyndighederne havde til opgave, sammen med forvalter Anthiny Nini, at forvalte og tage sig ad hittebørn i byen. I 1890 ødelagde en brand meget af byen og hospitalet. Så det græske samfund Thessaloniki besluttede at genopbygge hospitalet uden for byens grænser. Der blev købt en plads ved skæringspunktet mellem Athen og Serres (idag Al. Papanastasiou og Al. Symeonidi), hvor det nye hospital blev oprettet i perioden 1893 til 1894.
I de nye lokaler fortsatte man og man diskuterede nødvendigheden for at bygge en separat bygning, der ville huse vuggestuen. I dokumenter fundet i arkiverne af institutionen, var Mary G. Paschalidou en af vuggestuens første medlemmer og her fortælles rejsen gennem institutionen. Papiret er skrevet den 26. januar 1943 og henviser til begivenheder fra begyndelsen af det 20. århundrede.
Formål med Agios Stylianos:
Den primære vuggestue “Saint Stylianos” har i henhold til forordningen 1938, til formål at pleje og behandle spædbørn med oprindelse fra Thessaloniki. Børnene som enten var forladt af deres forældre, var forældreløse eller havde en forælder, der ikke var i stand til at sørge for plejen. At behandle og pleje handicappede børn, børn med kronisk sygdom etc. og uafhængige af deres vilje.
Siden 1953 havde man mulighed for, som hustru til en soldat, at overgive sin baby i perioden med militærtjeneste, hvis man ikke har de økonomiske midler til pleje af deres børn.
Siden 1970 ændrede bestemmelserne sig fuldstændigt og man udvidede den sociale destination for vuggestuen med funktioner og tjenester, der opfylder de krav, som den moderne virkelighed kræver af social beskyttelse og fremme.
Forretningsordenen med revision af 1972, angiver at formålet med institutionen, den kommunale vuggestue, er pleje og normal psykosomatiske udvikling af importerede spædbørn fra fødslen til den endelige tilpasning i en normal familie, deres miljø og social beskyttelse af ugifte fødedygtige mødre. Den pleje og behandling af spædbørn skal reguleres til familiens hengivenhed. Forordning 1985 supplerer formålet med grundlaget for organisation og drift af vuggestuer og børnehaver.
Formålet er:
a) den daglige pleje og beskæftigelse af spædbørn og småbørn af arbejdende forældre i kommunen Thessaloniki.
b) den mangesidede psykiske, psykosomatiske og sociale udvikling af spædbørn og småbørn i henhold til videnskabelige og pædagogiske begreber og metoder.
c) bevidstgørelse, information og bekymringer til forældre om uddannelse, psykologi og forholdet til deres børn.
d) rådgivning til forældre og borgerne i kommunen Thessaloniki.
e) drift af Center for familieplanlægning.
Agios Stylianos set udefra:
Hovedindgang
Agios Stylianos oppefra
Agios Stylianos er beliggende på en gade ved navn 28is Octovriou i Thessaloniki.
Institutionen rummer ca. 150 børn, hvoraf ca. 25 er fastboende børn. Institutionen er opdelt i børnehjem og børnehave. I børnehaven bliver børnene bragt og hentet hver dag mellem kl. 7.00 og 15.00. Institutionen har eget køkken, hvor personalet hver dag laver mad og har eget vaskeri.
Udover børnehave og børnehjem, er der flere kontorer i bygningerne. Disse rummer alt det administrative arbejde, bl.a. adoption og forældresamtaler.
På børnehjemmet er der fire stuer, et badeværelser og køkken.
Stue nummer 1, sover de store børn.
Stue nummer 2, sover babyer i alderen 3 – 6 måneder.
Stue nummer 3, sover de “store” babyer i alderen 6- 18 måneder.
Stue nummer 4, er legerum for de “store” babyer og hyggestue for de store børn om aftenen.
Normeringen på børnehjemmet er 2-3 personaler på hver stue. Dette er ofte ikke nok, mener jeg, da børnene har brug for ekstra opmærksomhed, da de alle mangler forældre trygheden, kærligheden og omsorgen. Når der er hospitalsbesøg osv., er man i undertal og nogen gange må man tage de “store børn” ind på stuen med babyer. Dette er meget forstyrrende og forvirrende for alle børn.
Hverdagens gang på børnehjemmet:

Kl. 6 møder morgenpersonalet ind og afløser natholdet. Her bruger man den første time på at lave flasker, tjekke kalender og planlægge dagens gøremål.

Kl. 7.00 hver morgen, bliver børnene vækket. Herefter får de hver en flaske med mælk, de bliver vasket og får tøj på. Der er et ugeskema for hvis tur det er til at komme i bad, medmindre børnene har været syge eller af en eller anden grund er beskidte. Her er jeg med til at ordne alle børnene, skifte lagner på sengene, rydde op, fjerne alle beskidte ting og tøj, lave flasker, gå ud med skrald og bade.

Kl. 9.00 bliver børnene lagt til en lille lur og denne lur tager ca. en time.  Her kan man holde en lille pause, spise morgenmad og hvis der er vasketøj, lægges dette sammen og på plads.  Med så mange børn, er der ofte vasketøj der skal lægges sammen og det er enorme bunker. Børnehjemmet modtager meget tøj og det overrasker mig hvor meget af det der er nyt og stadig med prisskilte på. Det er dejligt at modtage tøj til børnene og se hvor mange der tænker på dem.

Kl. 10.00 får børnene frugtmos, bliver skiftet og derefter leger de i legerummet. Her har jeg virkelig fået mig en kæmpe udfordring. Børnene søger alle sammen opmærksomhed og det kan være meget svært hvordan man skal give den. For hvis jeg fx vælger at lege med et barn, måske lave flyvemaskine, klappe kage, ride ranke osv., så fornemmer jeg hurtigt en overstimulering af børnene og de begynder her at græde. De er ikke vant til al den leg og hvordan jeg skal forholde mig til det, er svært.

Kl. 12.00 får børnene middagsmad. Første gang jeg så at det igen var blendet mad, blev jeg igen i vildrede. Tænkte om de slet ikke fik noget almindelig mad, for det er vi jo vant til hjemme i Dk. Børnene er meget trætte på dette tidspunkt og der er meget gråd. Når alle børn har fået mad og er blevet vasket og skiftet, bliver de lagt til middagslur. Denne middagslur vare oftest i ca. 3 timer.

Kl. 13.00 kommer de store børn der bor på børnehjemmet, fra børnehaven og skal også sove middagslur. Her er jeg igen meget forundret, for børnene er ca. 4-5 år gamle, nogen bruger stadig ble og får stadig flaske. Her er det tydeligt at udviklingen ikke foregår på samme niveau som med andre børn. Jeg skal have spurgt om hvorfor man stadig vælger at give børnene flaske, om det er fordi de skal have mælk eller om det har noget med trygheden at gøre. For mener at hvis man er i den alder, så er det ikke modermælkserstatning man har brug for, men almindelig mælk.  

I løbet af alle disse timer, er det også her børnene kommer på hospitalet, bliver stimuleret og undersøgt af en fysioterapeut, bliver tilset af en læge, der er psykologer tilstede for at observere børnene, andre studerende, besøg af forældre og bedsteforældre.

Kl. 15.00 vågner børnene igen og får flaske. Her fortsætter børnene med at lege i legerummet, andre kommer i bad og nogen får besøg. Her lukker børnehaven og de store børn kommer tilbage til stuen. Børnene leger indtil kl. 19 hvor de skal have aftensmad. Også dette er blendet mad, undtagen til de store børn.

Herefter bliver børnene skiftet, får nattøj på og lagt til ro.

Kl. 23.00 får børnene igen en flaske af nat personalet.

Jeg har endnu ikke prøvet at arbejde en weekend, så denne beskrivelse må komme en anden gang 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Erasmus tour 1